Oklahoma State Mixed Tournament Rules

1. Early entry closing date is May 20, 2024 unless schedule is filled sooner. If space permits tournament manager will
accept entries up to squad time.

2. Multiple participation in doubles permitted if changing partners. Multiple participation in team provided 2 members
of each entered team are changed. Best score bowled in each event counts towards all events. Bowlers must be USBC
certified through Oklahoma State USBC for the 2023-2024 season.

3. Individuals who are members of bowling organizations identified as "professional" are eligible for participation,
however, not more than one pro on a four-member team or two-member team.

4. Tournament will consist of mixed team event (2 men, 2 women) and mixed doubles (1 man, 1 woman) and a separate
men and women six game Optional All Events Division. (Handicap and Scratch)

5. Handicap will be 80% of 225.

6. Prize ratio for team and doubles will be one in eight, optional all events, one in ten with a separate division for men
and women.

7. Prize fund will be returned 100%.

8. Entering Average Rule: Entrants must use their highest USBC sanctioned league average regardless of whether
bowled as a regular member or substitute. Averages will be accepted in the following order:

A. Highest 22/23 book average of at least 21 games. -
B. If A does not apply, highest 21/22 average of at least 21 games.

C. If Ruling A or B does not apply, a current sanctioned league average of 21 or more games as of date of
participation will be accepted.

D. If none of the above apply, then the entrant must use the scratch figure of 210.

E. It shall be the bowler's responsibility to verify the accuracy of their average, whether originally submitted by
the bowler or others. Failure to use the correct average may disqualify scores if submitted average is lower than
the correct average, thereby resulting in more handicap. Prize winnings will be based on the submitted average
if it is higher than the correct average.

Corrections in averages can be made up to the completion of the first game bowled in the tournament, or within 48
hours after completion of the series if the tournament manager, prior to the completion of the first game, has given
written consent to the bowler authorizing such extension of time to correct their average.

9. USBC rule 319a (2) -(10 pin increase provision) will be waived. USBC rule 319e will apply to USBC participants. 319D
Reporting of Prior Prize Winnings: Requires reporting of prize money won in excess of $300.00 in a single event, the
combined prize money won in excess of $500 in a tournament, and/or the combined prize money won in excess of
$1,000 in all tournaments competed within 12 months. Tournament staff has the ability to RERATE averages.





